A túrógombóc sokunk gyermekkorának egyik kedvenc étele volt, aztán a növényi étrendre váltás, vagy ételérzékenységek miatt sajnos le kellett mondanunk róla. Szerencsére lehetetlen tényleg nem létezik, főleg ha kreatívak vagyunk a konyhában is. Így született meg a vegán túrógombóc receptje is, melynek alapja a köles.
Mielőtt rátérnénk a receptre, pár szó a kölesről*:
- Lúgosító gabona - hozzájárul az egészséges pH egyensúlyhoz
- Gluténmentes ősi magyar gabona - gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják
- Kiváló magnéziumforrás - hozzájárul az idegeink egészségéhez és a nyugodt lelkiállapotunkhoz
- Mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz
- B-vitaminban gazdag - nem csak a vegánoknak, hanem mindenkinek érdemes odafigyelnie a megfelelő B-vitamin bevitelre (niacin, folacin, riboflavin és tiamin is van benne)
- Antioxidáns hatása is van - véd a szabad gyökök károsító hatásai ellen
- Hozzájárul az egészséges koleszterinszinthez
- Prebiotikumként is működik - emésztési problémákkal küzdőknek kiváló táplálék
- Hangulatjavító gabona - triptofánt tartalmaz, azt az esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelődését.
- Kiváló fehérjeforrás is - 100g nyers köles 73g szénhidrátot, 11g fehérjét, és 4g zsírt tartalmaz.
Rengeteg kiváló tulajdonsága mellett fontos kiemelnünk azonban, hogy a pajzsmirigy problémákkal küzdőknek érdemes minimális mennyiséget fogyasztani, ugyanis a pajzsmirigy diszfunkcióval küzdőknél ronthat a tüneteken.
És akkor jöjjön az ígért túrógombóc recept.
Hozzávalók:
- 200 g köles
- 6-7 dl növényi tej (akár AbsoWHITE-ból kikeverve)
- 1 ek. ertirit-stevia édesítő
- 1 bio citrom reszelt héja
- 2 ek. kókuszliszt (vagy 4 ek. zabkorpa vagy zabpehelyliszt
- hempergetéshez: pirított zabkorpa
- tálaláshoz: növényi joghurt/vegán tejföl Vaníliás AbsoRICE proteinnel kikeverve
Elkészítés:
A kölest mossuk át jó alaposan, majd főzzük jó puhára a növényi tejben. Ezután keverjük bele a citromhéjat, az édesítőt, és a kókuszlisztet, majd hagyjuk állni, kb. 10 percig, hogy a liszt megszívja magát.
Közben pirítsuk meg a zabkorpát egy serpenyőben. (Olaj nélkül, folyamatos kevergetés mellett.)
Ezután nedves kézzel formázzunk gombócokat a köleses masszából, és hempergessük meg őket a zabkorpában.
Növényi joghurttal/vegán tejföllel és poreritrittel tálaljuk.
Ha elkészíted és képet posztolsz róla ne felejts el minket is megjelölni @absorice_hu és használni az #absorice taget.
A szuper recept deni_reisz konyhájából érkezett.
*Az infók a kölesről innen származnak.