Az Abso Webáruház sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást tudjuk nyújtani vásárlóinknak. Az oldal használatával beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.
További információért kérjük, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat, vagy Cookie szabályzatunkat.

Menü

Vegán gluténmentes "túrógombóc"

Olyan finom, mint a nagyi túrógombóca, csak sokkal egészségesebb, hiszen cukormentes laktózmentes és gluténmentes is.

 

A túrógombóc sokunk gyermekkorának egyik kedvenc étele volt, aztán a növényi étrendre váltás, vagy ételérzékenységek miatt sajnos le kellett mondanunk róla. Szerencsére lehetetlen tényleg nem létezik, főleg ha kreatívak vagyunk a konyhában is. Így született meg a vegán túrógombóc receptje is, melynek alapja a köles.

Mielőtt rátérnénk a receptre, pár szó a kölesről*:

  • Lúgosító gabona - hozzájárul az egészséges pH egyensúlyhoz
  • Gluténmentes ősi magyar gabona - gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják
  • Kiváló magnéziumforrás - hozzájárul az idegeink egészségéhez és a nyugodt lelkiállapotunkhoz
  • Mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz
  • B-vitaminban gazdag - nem csak a vegánoknak, hanem mindenkinek érdemes odafigyelnie a megfelelő B-vitamin bevitelre (niacin, folacin, riboflavin és tiamin is van benne)
  • Antioxidáns hatása is van - véd a szabad gyökök károsító hatásai ellen
  • Hozzájárul az egészséges koleszterinszinthez
  • Prebiotikumként is működik - emésztési problémákkal küzdőknek kiváló táplálék
  • Hangulatjavító gabona - triptofánt tartalmaz, azt az esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelődését.
  • Kiváló fehérjeforrás is - 100g nyers köles 73g szénhidrátot, 11g fehérjét, és 4g zsírt tartalmaz.

Rengeteg kiváló tulajdonsága mellett fontos kiemelnünk azonban, hogy a pajzsmirigy problémákkal küzdőknek érdemes minimális mennyiséget fogyasztani, ugyanis a pajzsmirigy diszfunkcióval küzdőknél ronthat a tüneteken. 
 

És akkor jöjjön az ígért túrógombóc recept.

Hozzávalók:

  • 200 g köles
  • 6-7 dl növényi tej (akár AbsoWHITE-ból kikeverve)
  • 1 ek. ertirit-stevia édesítő
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 2 ek. kókuszliszt (vagy 4 ek. zabkorpa vagy zabpehelyliszt
  • hempergetéshez: pirított zabkorpa
  • tálaláshoz: növényi joghurt/vegán tejföl Vaníliás AbsoRICE proteinnel kikeverve​

Elkészítés:

A kölest mossuk át jó alaposan, majd főzzük jó puhára a növényi tejben. Ezután keverjük bele a citromhéjat, az édesítőt, és a kókuszlisztet, majd hagyjuk állni, kb. 10 percig, hogy a liszt megszívja magát. 
Közben pirítsuk meg a zabkorpát egy serpenyőben. (Olaj nélkül, folyamatos kevergetés mellett.)
Ezután nedves kézzel formázzunk gombócokat a köleses masszából, és hempergessük meg őket a zabkorpában.
Növényi joghurttal/vegán tejföllel és poreritrittel tálaljuk.

Ha elkészíted és képet posztolsz róla ne felejts el minket is megjelölni @absorice_hu és használni az #absorice taget.
A szuper recept deni_reisz  konyhájából érkezett. 

*Az infók a kölesről innen származnak. 

blog comments powered by Disqus