Az Abso Webáruház sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást tudjuk nyújtani vásárlóinknak. Az oldal használatával beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.
További információért kérjük, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat, vagy Cookie szabályzatunkat.

Epres tejmentes sajttorta

vegan-epres-sajttorta
Ha egyetlen édességet lehetne választani, akkor valószínűleg a sajttorta mellett voksolnánk. Milyen szerencse, hogy el lehet készíteni cukormentesen, és vegán változatban is!

Epres vegán "sajttorta"

5 csillagos recept 10 értékelés alapján
Abso Vegán receptek


Akár gluténmentesen is elkészíthető, ha gluténmentes diétát követsz. Készülhet szülinapra, ünnepnapra, de egy sima hétköznap is összedobhatod, annyira egyszerű és még sütni sem kell. Házi cukormentes eperdzsemmel megfejelve lesz az igazi, de persze bármilyen gyümölcsszószt választhatsz tölteléknek, és különleges (Zila) tortaformára sem lesz szükséged, mert egy sima kapcsosban is meg lehet valósítani.


Hozzávalók az alaphoz:

  • 150 g sós földimogyoró
  • 100 g cukormentes Gullon keksz (lehet gluténmentes keksz is, vagy bármilyen keksz, amid van otthon)
  • 10 ml olvasztott margarin
  • 5 g négyszeres édesítő

Hozzávalók a krémhez:

  • 300g tofu (Toffini natúr tofu)
  • 30g Fehércsokis Abso fehérjepor
  • 50g négyszeres édesítő
  • 110g növényi joghurt
  • 110ml növényi tej
  • 1 citrom leve (és a héjából is lehet belereszelni)
  • csipet só
  • pàr csepp vanília aroma
  • 10g agar-agar + 70ml viz (Az agar-agar a zselatin növényi helyettesítője, lehet használni pektint is, de abból több fog kelleni)

Hozzávalók az eperdzsemhez:

  • 300g fagyasztott eper
  • édesítőszer ízlés szerint
  • citromlé
  • 3-5g pektin

Elkészítés:

  1. Az alaphoz mindent egy késes robotgépbe teszünk, és morzsálódós, összetapadó tortaalapot készítünk belőle, majd a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljára nyomkodjuk. Nem kell ehhez feltétlenül a lyukacsos Zila forma (amivel én dolgoztam), egy kapcsos 18-20cm-es tortaformában is el lehet készíteni. Hűtőbe tesszük az alapot, amíg elkészül a krém.
     
  2. A krémhez az agar-agaron és a vizen kívül mindent a késes robotgépben, vagy egy erős turmixban krémessé mixelünk. Ha nehezen krémesedne, mehet hozzá pici növényi tej, de fontos, hogy ne legyen túl folyós, különben nem fog teljesen megszilárdulni, és szét fog folyni, ahogy kivennéd a formából (jártam már így, az ízélményen nem változtat, de lássuk be, hogy szebb egy torta ha szépen lehet szeletelni). Az agar-agart keverjük el a vízzel, majd tűzhelyen melegítsük/forraljuk addig, amíg buborékozni nem kezd. Ekkor öntsük a krémhez, és mixeljük őket össze. Ha sima tortaformánk van, akkor öntsük rá az alapra a krémet, és tegyük hűtőbe. Ha Zila formánk van, akkor öntsük a kikent formába a krémet, és "zárjuk" le az egészet a kekszes alap óvatos ráhelyezésével, majd tegyük újra hűtőbe. Érdemes lehet akár egy egész éjszakán át pihentetni, hogy biztosan megszilárduljon.

  3. Az eperzseléhez az epret tegyük egy lábosban a tűzhelyre, adjunk hozzá ízlés szerint édesítőszert, pici citromlevet, és amikor már levet is engedett, hozzáadhatjuk a pektin is. Főzzük zselés állagúra, és öntsük rá a krémre ha normál tortaformát használtunk. Ha Zita tortaformánk van, akkor várjuk meg, hogy a krém teljesen megszilárduljon, és le tudjuk szedni róla a formát. Miután kiszedtük a formából a tortát, akkor a kis lukakat megtölthetjük az eperzselével.

    Díszítésnek mehet rá eper, mogyoródarabok, és tálalásnál nyakon lehet önteni egy kis extra eperzselével


Előkészítési idő:
Teljes idő: 40
Adag: 8 személyre elég 
Jellemzők: vegán, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, torta, sajttorta
Kategória: Desszert

Ha elkészítettétek és képet posztoltok róla ne felejtsetek el minket is megjelölni @absorice_hu

A szuper receptért és fotóért köszönet: @sissi.hero

További sütésmentes receptekért KATT IDE!