Az Abso Webáruház sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást tudjuk nyújtani vásárlóinknak. Az oldal használatával beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.
További információért kérjük, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat, vagy Cookie szabályzatunkat.

Házi növényi joghurt egyszerűen

Házi növényi joghurt egyszerűen

Nem is gondolnád milyen egyszerűen lehet növényi joghurtot készíteni házilag! Ráadásul a pénztárcádat is megkíméli, és sokkal egészségesebb is a bolti testvéreinél. 

 

Hogy ezt eddig miért nem próbáltuk? Nem nagy ördöngösség és sokkal gazdaságosabb, mint a boltban megvenni, ráadásul semmilyen tartósítószert, vagy színezéket nem tartalmaz, sőt cukortól is mentes, úgy édesíted, ízesíted, ahogy te szeretnéd! Finom és egészséges házi növényi joghurt receptet osztunk most meg veled. Az első adaghoz szükséged lesz egy bolti növényi joghurtra, de onnantól kezdve annyi joghurtot készíthetsz, amennyit csak szeretnél. 

Hozzávalók:

  • Fél liter növényi tej (500 ml víz+5 ek. AbsoWhite alaposan elkeverve)
  • 1 púpozott ek. étkezési keményítő
  • 1-2 kávéskanál agar-agar por
  • 2 ek. növényi joghurt (mi kókuszjoghurtot használtunk. Nagyon fontos, hogy ne legyen UHT!)
  • + Fontos kellék: cukorhőmérő


Elkészítés:

  1. Azzal kezdjük, hogy félreteszünk kb. fél dl növényi tejet, és csomómentesre keverjük benne az étkezési keményítőt. Ezután hozzáöntjük a maradék növényi tejhez, és közepes hőfokon melegíteni kezdjük folyamatos kevergetés mellett. Addig melegítjük, amíg el nem éri a 80 C°-ot. Ezután levesszük a tűzhelyről, és elkeverjük benne az agar-agart
     
  2. Ezután hagyjuk hűlni, amíg el nem éri a 40 C°-ot. Ez kb. 1 órát vesz igénybe, de közben 5-10 percenként keverjük át!
     
  3. Amíg hűl a növényi tej, addig kimérjük a növényi joghurtot, ugyanis fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen amikor belekeverjük a tejbe.
     
  4. Tehát ha elérte a 40 C°-ot a növényi tej akkor belekeverjük a növényi joghurtot, majd csírátlanított üvegekbe tesszük, és 12-16 órán keresztül „inkubáljuk”. Ezt úgy oldottuk meg, hogy egy kuktát (mert az nagyon jól zár) egy picit felmelegítettünk, majd kibéleltünk konyharuhákkal, és ebbe a kis „fészekbe” tettük bele a megtöltött üvegeket.* Majd lezártuk a kukta fedelét és izgatottan vártuk a másnapot.
     
  5. 16 óra letelte után pedig csodák csodájára elkészült a kis házi joghurt! Egy picit folyósabb lett mint egy bolti (csak 1 kávéskanál agar-agar került bele, 2 kanállal már jobb lesz az állaga). Ha mégis túl folyósnak találnád, akkor ez orvosolható egy kis konjak liszt hozzáadásával. (Esetleg még kókuszliszttel is lehet sűríteni!)


* Mit tegyél, ha nincs kuktád? Két ötletünk van!

  1. Egy lábosban melegítesz egy kis vizet (langyos legyen inkább, ne túl meleg mert az megöli a joghurtban található baktériumokat). Ebbe helyezed bele az üvegbe töltött joghurtot (de ne lepje el a víz az üveg tetejét, a kupak alatt legyen egy kicsivel a vízszint). Mehet rá a lábos fedele, igy szépen ahogy a víz is hűl úgy lassanként a joghurt is kihűl.
  2. A langyos (már kikapcsolt) sütőbe rakod az üvegeket bebugyolálva, de itt is fontos hogy ne legyen túl meleg a sütő, és fokozatosan hagyd kihűlni.

Mindkét módszernél az a lényeg, hogy egy relatíve meleg környezet lassanként hűljön ki a joghurt körül.

 

Ha kész, megpakolhatod gyümölcsökkel, lekvárral, granolával, magvajakkal, bármivel amit a szemed-szád kíván, és fogyaszthatod is. Remek tápláló reggeli, vagy desszert lesz belőle.

Ha elkészíted és képet posztolsz róla ne felejts el minket is megjelölni @absorice_hu és használni az #absorice taget.

A szuper recept deni_reisz  konyhájából érkezett. 

Tartalomhoz tartozó címkék: AbsoWHITE Desszert Sütésmentes