Az Abso Webáruház sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást tudjuk nyújtani vásárlóinknak. Az oldal használatával beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.
További információért kérjük, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat, vagy Cookie szabályzatunkat.

Menü

5 szuper növényi fehérjeforrás

Neked is fejtörést okoz a napi szükséges fehérjebevitel? Mutatunk 5 kiváló növényi fehérjeforrást, amit könnyedén beilleszthetsz az étkezéseidbe!

 

Egyre több ember érdeklődik a vegetáriánus vagy teljesen növényi alapú életmód iránt, vagy csak szimplán szeretnék csökkenteni az állati eredetű ételek fogyasztását. Első gondolatra ez nehéz feladatnak tűnhet, főleg a szükséges vitaminok, ásványi anyagok és tápanyagok bevitelét illetően. Különösképp a fehérjebevitel az, amivel kapcsolatban aggodalmaskodni szoktak, épp ezért hoztunk Nektek öt szuper növényi fehérjeforrást, amit egyszerűen beépíthettek a mindennapjaitokba!

Tofu és tempeh

A szója alapú termékek a leggazdagabb fehérjeforrások közé tartoznak, a fehérjetartalom az egyes produktumok szerint változik: 100 gramm tempeh-ben körülbelül 20 gramm, 100 gramm tofuban pedig körülbelül 8 gramm fehérje van. Utóbbinak van füstölt, illetve többféle fűszeres változata is, tehetjük szendvicsbe, vagy készíthetünk belőle “tofu-rántottát” is.* A szójatermékeknek emellett magas a kalcium- és vastartalmuk is.

Csicseriborsó

A csicseriborsó is magas fehérjetartalommal bír, 100 grammban körülbelül 20 gramm fehérje van. Ehetjük főzve, sütőben megpirítva (pl. valamilyen pikánsabb fűszerrel), de készíthetünk belőle hummuszt, vagy szendvicskrémet is. 

Zöldségek

Nem is gondolnánk, de a legtöbb zöldség, amit a mindennapjainkban fogyasztunk, relatíve magas fehérjetartalommal bír. Sejtettétek volna, hogy a gomba, a brokkoli és a kelkáposzta is kiváló fehérjeforrás? Arról nem beszélve, hogy a rosttartalmuk is jótékony hatással van a szervezetünkre.

Mogyoró

Az egyik legkedveltebb sós nasi is magas proteintartalommal rendelkezik, emellett jótékony zsírokban is bővelkedik. Ez természetesen a szintén nagyon népszerű mogyoróvajra is vonatkozik.

Növényi fehérjepor

Ha sportolsz, vagy keményebb fizikai munkát végzel - vagy csak tényleg szeretnél megbizonyosodni, hogy elegendő fehérjét viszel be, akkor a növényi fehérjepor is kiváló megoldás lehet. Érdemes olyan változatot választani, ami teljes értékű, tehát komplett az aminosav profilja - ilyen például a mi rizs- és borsófehérjénk, amit most már négyféle ízben is megvásárolhatsz! Ha pedig valamilyen fehérjedús nassolnivalóra vágy nap közben, akkor az AbsoBAR ZERO-t muszáj kirpóbálnod! Ötféle ízesítésben (sós karamell, mogyoróvaj, eper, dupla csokoládés-brownies és vaníliás-kekszes) 10 g proteinnel és 9 g rosttal a legjobb snack választás!

* Ha nem készítettél még tempeh-t, akkor az alábbi ábra, és Kinga tippjei nagyon jól jöhetnek neked is.

A tofuhoz hasonlóan ez is szójababból készül, de egészben és hántolatlanul maradnak a szójababszemek, majd fermentáció során éri el a termék a végső állapotát. Ezek miatt a tofunál magasabb fehérje-, rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik; egy könnyebben emészthető, probiotikus étel. Beszerezhető bioboltokban és reformboltokban (a hűtőpultban keressétek!) 

A fermentálás miatt olyan jótékony baktériumokat tartalmaz, amelyek kedvező hatással vannak a bélflóra (mikrobiom) összetételére. A mikrobiom állapota az egész test működésére, az emésztésre, a hormonrendszerre és minden anyagcsere folyamatra hatással van! Mivel tudjuk, hogy az immunrendszer 70-80%-a a bélrendszerben található, ezért ebben a kritikus időszakban különösen fontos figyelni a bélflóra támogatására!

 

A cikk írója: Allyfodor
Tempeh elkészítés: Kingaperjes

Tartalomhoz tartozó címkék: Növényi fehérje kisokos Táplálkozás
blog comments powered by Disqus